11 april 2021

De pret van een kerstpakket

Wat er ook in zit, ik heb het als werknemer altijd geapprecieerd als mijn werkgever moeite deed om een kerstpakket samen te stellen. Vooral in mijn jonge jaren, tijdens bijbaantjes die niet veel om handen hadden, was het meestal niet veel soeps waarmee we tijdens Kerst verrast werden. Kaascrackers die qua kwaliteit het niveau Aldi niet ontstegen, een fles olijfolie en een kaarshouder. Ik had er als mannetje van zestien geen fluit aan, maar dat deerde niet. Het voelt altijd spannend om een doos open te maken met verrassingen erin. Bovendien had mijn werkgever er ook voor kunnen kiezen om niets te geven. Ik was met alles blij.

Idee leuk, inhoud mwah

Ook meer dan twintig jaar later denk ik er zo over. Kerstpakketten zijn altijd leuk, ook als de inhoud tegenvalt. Want tegenvallen doet het ook nog steeds. Tegenwoordig heb ik een werkgever die wat meer geld besteed aan mijn pakket, maar nog steeds zit er meestal olijfolie, crackers en met een beetje geluk een fles wijn in. Vorig jaar zag ik tot mijn genoegen een fles bubbels. Na een nadere inspectie bleek het om alcoholvrije bubbels te gaan. Nu ben ik best in voor innovatie en ik vind het sympathiek dat mijn werkgever denkt aan mijn gezondheid. De bubbels waren echter niet te hachelen. Misschien heb ik een te weinig flexibele smaak, maar ik hou mijn alcoholvrije dranken het liefst zonder alcohol en mijn alcoholhoudende dranken graag met alcohol. Geen cola-rum dus voor mij en ook zeker geen alcoholvrije champagne. Toch snap ik wel dat mijn werkgever deze keuze maakte. Het maatschappelijke klimaat is zodanig dat veel mensen beseffen dat er niet altijd alcohol nodig is om het gezellig te hebben. Ook de overheid voert een ontmoedigingsbeleid als het om alcohol gaat.

Hoe stel je een goed kerstpakket samen?

Niet alleen ik vond de alcoholvrije champagne geen succes, ook onder mijn collega's klonk voorzichtig gemor. Maar hoe stel je als werkgever een kerstpakket samen waar je werknemers iets aan hebben? Alcohol is omstreden en ook veel Nederlanders hebben een probleem met overgewicht. Is het dan verantwoord om je pakket vol te stoppen met wijn en lekkernijen? Ik zou willen adviseren om te focussen op kwaliteit en niet op kwantiteit. Als je bijvoorbeeld chocolade kopen wil voor een chocolade kerstpakket, kun je kiezen voor een bescheiden maar hoogwaardige verzameling van bonbons. Ook kun je er een klein flesje bubbels bij doen. Zo zorg je ervoor dat je werknemers kunnen genieten, maar wel met mate!