7 december 2021

Hoe kan je een verslaving overwinnen?

2 min read

Als jij of iemand van wie je houdt een verslaving heeft, vergeet dan niet dat je niet alleen bent. Er zijn miljoenen mensen over de hele wereld die ook verslaafd zijn of het nu gaat om een verslaving aan nicotine, alcohol of andere drugs. Veel verslaafden hebben een vergelijkbare achtergrond, zoals een vorm van trauma, seksueel misbruik, experimenteel gebruik van drugs, maar zelfs stress van bijvoorbeeld te veel roem zoals we zo vaak zien bij beroemdheden kan de boosdoener zijn. De enige rode draad is dat verslaving draait om zelfmedicatie om met pijn om te gaan – of die pijn nu fysiek of emotioneel is. 

Het 12 stappen herstelprogramma

Wanneer een persoon met een verslaving behandeling zoekt, is de kans groot dat ze worden doorverwezen naar een herstelprogramma in 12 stappen. Het 12 stappen herstelprogramma is een typische methode die wordt gebruikt in de verslavingszorg. Het 12 stappen model is in 1935 ontwikkeld en is tot op heden het traditionele model voor verslavingsherstel vooral in Amerika. Het model werkt als volgt: Je geeft toe dat je machteloos bent over de inhoud of situatie, je erkent dat een hogere macht je nuchterheid kan herstellen, je onderzoekt fouten uit het verleden met de hulp van een sponsor en maakt het goed, dan leer je leven volgens een nieuwe gedragscode en stem je ermee in om anderen te helpen die aan dezelfde verslaving lijden.

Het overwinnen van een verslaving

Er bestaan tal verschillende manieren om een verslaving te overwinnen en er ontstaan ook steeds nieuwe manieren. Door de nieuwe theorieën en wetenschap ontstaan er nieuwe programma’s. Het aanbevelen van het beste programma of de beste manier om te herstellen van verslaving is een onmogelijke klus omdat elk individu op iets anders zal reageren.  Het is belangrijk om te weten dat er geen goede of verkeerde aanpak is – in feite is de enige juiste aanpak degene die voor u werkt. Bij Connection SGGZ bieden zij zorg op maat en wordt er naar het individu gekeken wat die nodig heeft om de verslaving te overwinnen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *