7 december 2021

Zo haal je nascholing voor code 95 in een handomdraai

2 min read
nascholing code 95

Er zijn een aantal verschillende soorten rijbewijzen welke worden aangeduid met een letter. Zo is het rijbewijs B een bewijs om aan te tonen dat je een personenauto kan besturen. Met het rijbewijs C geef je aan dat je ook vrachtwagen kunt rijden. Daarbinnen zijn ook weer verschillende klassen. En dan heb je nog de aanvullende codes, zoals code 95. Nascholing voor code 95 is regelmatig nodig. Het is dus niet zoiets als het halen van een rijbewijs, maar je moet die aanvullende code op je rijbewijs wel updaten om nog te mogen rijden onder die specifieke omstandigheden.

Wat je mag met code 95

Code 95 is een toevoeging welke je in feite na de voertuigcategorie op het rijbewijs plaatst. Het is een Europees erkende code die vaak wordt gebruikt door vrachtwagenchauffeurs. Als beroepschauffeur moet je de code 95 halen wanneer je in Europa rijdt, of voor een Europees bedrijf rijdt. De code wordt toegevoegd aan je rijbewijs zodra je het examen hebt gehaald. De code is eigenlijk niets meer dan een manier om aan te tonen dat je vakbekwaam bent als chauffeur. Zo kunnen ze dat gemakkelijk zien, ook in andere landen in de Europese Unie. 

Aanvulling op je rijbewijs

Code 95 is een aanduiding op een rijbewijs. Je moet dus eerst een rijbewijs halen, en dan kan deze code worden toegevoegd. De code 95 plaats je nog na de voertuigcategorie. De meeste mensen die code 95 op hun rijbewijs nodig hebben, rijden een vrachtwagen .Dat is dus een rijbewijs:

  • C(E)
  • C1(E)
  • D1(E)
  • of D(E)

Al deze rijbewijzen kun je aanvullen met een code 95. Deze code is vervolgens vijf jaar geldig en moet je daarna dus opnieuw behalen, al gaat het dan niet om uitvoerige teksten en praktijkexamens. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *